Gerçek dostları diğerlerinden ayıran 14 özellik?

gerçek dostalıntı sözleri

Saate bakmaksızın kapısını çalabileceği bir dostu olmalı insanın. Nerden çıktın bu vakitte dememeli bir gece yarısı telaşla yataktan fırladığında… Gözünüzün dilini bilmeli sormadan, söylemeden anlamalı… En mahrem sırlarını verebilmeli, en derin yaralarını açıp gösterebilmelisin. Alkışlandığında değil, asıl yuhalandığında yanında durup koluna girebilmelisin… Gözbebekleri bulutlandığında yaklaşan fırtınayı sezebilmelisin. Ve sen ağladığında onu gözünden gelmeli yaş…

Can Dündar

Yalnızlık, bir hastalık değildir. Arkadaşlığa ihtiyacımız olduğunu gösteren doğal bir işarettir. Nasıl açlık hissi bizi besleyici gıdalar yemeye yöneltiyorsa, yalnızlık duygusu da bizi gerçek dostlar aramaya yöneltmelidir.

Gerçek dostlara sahip olmak için  istemek ve beklemek yetmez. Öncelikle gerçek dostlara duyduğumuz ihtiyacın farkına varmalıyız, sonra da bu konuda harekete geçmeye karar vermeliyiz.

Bugün sosyal medyayı kullanarak bir tuşla binlerce arkadaş sahibi olabiliyoruz. Aynı şekilde bu arkadaşlıkları bitirmek için de tek tuş yeterli. Binlerce arkadaşımız olabilir ama gerçek dost sayısı 5-10 kişiden fazla değildir. Peki gerçek dostları diğerlerinden ayıran özellikler nelerdir?

1. Dost, dostunun aynasıdır.

Dost, dostun gözetim ve denetimine muhtaçtır. Birbirlerine tutulan aynalardır dostlar. Her şeyini gösterdiği gibi, hatalarını ve noksanlarını da samimiyetle gösterir. Ancak bunu kırmadan, incitmeden, asla rencide etmeden yapar. Çünkü dostun amacı, utandırmak, küçümsemek, hakaret etmek değildir. Zira dost, dostunu mükemmel görmek ister ve onun olumsuz hallerinden rahatsız olur.

2. Gerçek dostluklar bağlılık gerektirir

Gerçek dostluk için olmazsa olmazlar vefa ve bağlılıktır. Vefa’nın İstanbul’da sadece bir semtin adı olduğunu sananlar bunu anlayamazlar. Gerçek dostluklar bağlılık gerektirir. İyi bir dost size karşı sorumluluk hisseder ve sizinle gerçekten ilgilenir. Elbette böyle bir bağlılık iki yönlüdür; her iki taraf da çaba göstermeli ve özveride bulunmalıdır. Tıpkı güzel bir bahçe oluşturmak gibi dostluk kurmak da çok zaman ve ilgi ister. Unutmayın dostluğunda samimi olan, aradığı dostu bulmak için, aranan dost olmaya dikkat etmelidir.

3. Gerçek dost doğruları söyler

Vefalı bir dost, arkadaşının ciddi hatasını fark etmesini sağlamak ve kırmadan ona yol göstermek için cesurca davranır. Gerçek dostlar, sizi üzeceğini bilse de doğruları söyler; çünkü onlar sizin için her zaman en iyisini ister. Eleştirilebilen dost, geliştirilebilen dosttur. Çünkü kusurları hakkaniyetle kendilerine söylenmediği takdirde ayıplarını hüner sanabilirler. Dostluk, dostun takdim ettiği her şeyi takdir etmek demek değildir.

4. Gerçek dostlar affedicidir.

Genellikle başkalarıyla ilgili beklentilerimiz, kendimizle ilgili beklentilerimizden daha yüksektir. Kendi hatalarımızın farkında olursak ve bizim de bağışlanmaya ihtiyacımız olduğunu unutmazsak, başkalarını affetmeye daha istekli oluruz. Dostlarınızın hatalar yapacağı gerçeğini kabul edin. Sorunlar çıktığında hemen çözmeye çalışın ve unutmak için elinizden geleni yapın.

5. Her ihtiyaç duyduğunuzda yanınızdadır

Dostun yanında rahatlar, huzur buluruz. Derdinizi azaltmak ve taşınır kılmak için, dostun varlığı yeter. Yanımızda olması kafidir. Hatta sesini telefondan duymamız bile, ilaç gibi gelir. Gerçek dost demek, her zaman yanında olacağını bilmek demektir. Yaşadığın kötü bir olayda-bir trafik kazası, bir yakınını kaybetme- uzaklığı hiç düşünmeden herkesten önce yanına koşan kişidir dost. Sizi hiçbir zaman yüzüstü bırakmayacak, ‘iyi günde de, kötü günde de’ yanınızda olacak ve desteğini esirgemeyecek bir arkadaş, gerçek bir dosttur. Duyduğunuz acı bir haberde sizi teselli eden, yanınızdan ayrılmayan kişidir dost. Gerçek dostlar yıldızlara benzerler, karanlık çökünce ilk onlar gözükürler.

6. Asla kıskançlık yapmaz

Kıskanç bir arkadaş kadar size zarar verecek bir arkadaş modeli yoktur! İyi bir arkadaş sizin iş yaşamınızdaki başarınızda aşk hayatınıza, giyim kuşamınızdan sosyal çevrenize kadar her şeyi kıskanmak yerine; siz ve başarılarınızla gurur duyar. Hatta ikiniz de birbirinize bir şeyler katarsınız. Bazı arkadaşlar ikili arkadaşlığa fazla düşkündür. Sürekli sadece ikinizin yakın olmasını ister ve etrafınızdaki diğer arkadaşlarla hem sizin, hem kendilerinin yakın olmasından hoşlanmazlar. Bu nedenle gerçekten size değer veren bir dost, sizin tüm arkadaşlarınızla birlikte eğlenmeyi, güzel vakit geçirmeyi bilen bir dosttur. Dost, dostunun hatırı için, onun sevdiklerine de saygı duyandır.

7. Olduğu gibidir, doğaldır.

Her şeyini bildiğiniz bir arkadaşınız başka bir ortamda bambaşka birine dönüşüyorsa, sizin ona anlattığınız bazı durumlara kendisi gibi yanıt vermiyor, yapmacık tepkiler sunuyorsa bu arkadaş yine tehlikeli türdendir. O an içinden ne geliyorsa, iyi veya kötü, içinize atmak yerine anında paylaşmak arkadaşlık ilişkinizi daha da kuvvetlendirecektir. Bu nedenle her zaman olduğu gibi olan dostları çevrenizde bulundurmaya özen gösterin. Etkilemek için yaşamak zorunda kalmazsınız, onlar doğallığı sever.

8. Sizin sevmediğiniz şeyleri kabullenir

Anlayış tüm sosyal ilişkilerde olduğu gibi arkadaşlıkta da temeli sağlamlaştıran davranışlardan biridir. Örneğin arkadaşınız Çin restoranına gitmek istiyor, fakat siz Çin yemeği yiyemiyorsunuz… Arkadaşınız anlayış gösteriyor ve başka bir yerde yiyorsunuz. Başka bir zaman da siz korku filmi izlemek isterken, o korkmaktan hoşlanmıyor. O zaman siz ona ayak uydurursunuz. Anlayışlı olmak kişinin egoist olmadığını da gösterir; bu da sağlam bir karakterin temelini…

9. Sır saklamayı bilir

Arkadaşlığın en özel, en keyifli yanlarından biri de sırlarınızı paylaşmaktır. Tabii bunun için öncelikle karşılıklı güven gereklidir. Sırlarınızı anlattığınız arkadaşınızın kesinlikle bu bilgileri başkalarıyla paylaşmıyor olduğundan emin olmanız gerek. Sizin ona verdiğiniz sırları dedikodu malzemesi olarak veya ileride yüzünüze vurmak üzere biriktirmek yerine; anlattıklarınıza çözüm bulmaya çalışıyor olmasına dikkat edin.

10. Dürüsttür

Dürüstlük sağlam ve uzun vadeli bir arkadaşlık için en gerekli karakter özelliklerinden biridir. Aslında dürüstlük bu yazımıza bahsettiğimi bütün özelliklerin de bağlantılı olduğu bir durum. Yani arkadaşınız dürüst olmalı ki onun yanınızda kendinizi rahat hissedin. Arkadaşınız dürüst olsun ki onun fikirlerini güvenerek dinleyin. Unutmayın; yalan, arkadaş ilişkilerinin en büyük tehdit öğelerindendir. Acı olsa da gerçekleri yüzüne söyler

11. Sizi şımartır

Evet, iyi ve keyifli bir arkadaş zaman gelir sizi şımartır. Bu onun ne kadar komplekssiz ve dürüst olduğunun da bir göstergesi olup; size olan sevgisini saf bir şekilde sunuyor olmasıdır. İyi bir arkadaş size değer verir, özen gösterir; bunu da zaman zaman yaptığı sürprizlerle, sizin için planladığı eğlenceli organizasyonlarla veya içinden gelip size aldığı ufak bir hediyeyle ifade eder.

12. Kendine güvenir

Aynı dürüstlük gibi, kendine güven de bir insanın tüm sosyal ilişkilerinin uzun vadeli ve sağlam olmasının altında yatanlardan biridir. Emin olun, kendine güvenen bir arkadaştan kolay kolay zarar gelmez. Çünkü özgüveni olmayan bir arkadaş sizi kıskanabilecek, duygularını açıkça ifade edemeyecek ve sinsileşebilecektir. Aşırı özgüven de iyi değildir; ego savaşı da arkadaşlığı bitirebilir. Dolayısıyla arkadaşınızın kendine olan güveninin ‘dozunda’ olmasına çok dikkat edin!

13. Gerçek arkadaş sizi her konuda destekler ve cesaretlendirir.

Dost, dostu utanmasın diye, onun günahlarını, kusurlarını, potlarını hep örtendir. Dost, günah teşhircisi değildir. Tam tersine, dostunun günahından dolayı üzülen, acıyan, düzeltmeye çalışandır. Gerçek dost, iyi günlerimize davetimizle, kötü günlerimize ise, davetsiz gelendir. Yeni bir iş yapmak istediğinizde veya hayatınızda kritik bir adım atmak istediğinizde çevrenizde size sonuna kadar destek veren çok az kişi görürsünüz. İşte onlar gerçek dostlardır.

14. Gerçek dostluk karşılıksızdır

Dostluk karşılık beklemeden sevmektir. Bülbülün güle sevdası gibi. Suyun toprağa sevdası gibi. Güneşin ağaca, çiçeğe sevgisi gibi. Dostluk böyle karşılıksız ve limitsiz olunca elbette her şey farklı ve güzel olur. Gerçek dost sadece işi düştüğü zamanlar aramaz. Öyle arkadaşlar vardır ki;hep veririsiniz, maddi ve manevi her konuda bugüne kadar tüm desteği sağladığınız bu arkadaşlarınıza bir defa işiniz düşer sizi yüzüstü bırakırlar. Gerçek dostlar da bu şekilde düğerlerinden ayrılacak, tecrübe hayatta yenen kazıkların toplamıymış.

Sevgili Can DÜNDAR ile başladık büyük şair Can YÜCEL ile bitirmek istiyorum. Yeni yılın gerçek dostlarınız ile birlikte sağlık ve mutluluk getirmesini diliyorum.

Ben;
Benden olgun insan isterim karşımda!
Benden dürüst,
En ufak dalgada,
Arkasını … dönmeyecek kadar olgun.
Arkamı döndüğümde,
Sırtımdan vurmayacak kadar güvenilir.
Bir o kadar cesaretli olmalı.
Yağmurdan ıslanıp, fırtınadan kaçmamalı.
Ayağı taşa takılınca kayadan korkmamalı.
İşine gelince sevip,
Zoru görünce bırakmamalı!