Hachiko;bir vefa hikayesi

Hachikoalıntı sözleri

Hachikoalıntı sözleri

1924 yılında Tokyo Üniversitesi’nde görev yapan Japon profesör Hidesaburo Ueno küçük bir köpek yavrusu sahiplendi. Profesör Ueno, Japoncada ‘sekiz tane’anlamına gelen Hachiko adını koydu köpeğine.

Beraberliklerinin sadece bir yıl süreceğini bilmiyordu. Ama o bir yılda dünya tarihine geçecek, kitaplara, filmlere konu olacak bir ilişki yaşadılar. Safkan Akita cinsi beyaz bir erkek köpek olan Hachiko her sabah üniversiteye gitmek için evden metroya yürüyen sahibine eşlik etti. Tren istasyonunun dış kapısına kadar getirdiği sahibini uğurladıktan sonra da eve döndü. Çok geçmeden bir akşam üniversite dönüşünde istasyonun çıkışında Haachiko’yu kendisini beklerken gördü profesör ve çok şaşırdı. Bu akıllı köpek sahibinin akşam eve dönüş saatlerini hesaplayarak ve aynı yolu kullanacağını düşünerek trenin önüne gitmişti.

Ondan sonraki bir yıl boyunca her sabah sahibini trene kadar götürdü ve her akşam iş çıkışında trenin önünde karşıladı Hachiko. Hiç saatini şaşırmadı. Ama bir akşam trenden inmedi profesör gözleri trenin kapısında gece boyunca bekledi hachiko. Bir sonraki akşam yine yoktu profesör… Üçüncü akşam yine trenden inmedi.. Dördüncü, beşinci, akşam yok yokkk..Üniversitede kalp krizi geçirip ölmüştü profesör. Hachiko, her akşam sahibim trenden inecek diye inatla bekledi. Haftalar, aylar boyunca her akşam Tokyo Shibuya istasyonunun kapısına gitti.

Tam 10 yıl boyunca…12 yaındayken tren istasyonunun kapısında öldü hachiko..Bugün Tokyo’ya gidenler Shibuya istasyonunun kapısında hikayesini okuduğununuz Hachiko’nun heykeliyle karşılaşır. Japonlar, sadakat ve insan-hayvan ilişkisinin sembolu olarak ölümünden hemen sonra diktiler bu heykeli. Ikınci Dünya Savaşı’ndan sonra da unutmadılar hachiko’yu ve 1948’de yeni bir heykelini yaptılar. Bugün Shibuya istasyonunun o kapısı Hachiko çıkışı olarak biliniyor. Tokyo’nun en önemki buluşma merkezlerinden biri. Her yıl Hachiko’nun ölüm yıldönümü olan 7 Mart’ta bütün hayvanseverler heykelin önünde buluşuyorlar.

Hachiko’nun hikâyesi 1987 yapımı bir Japon filmine konu oldu. Bizde Japon Filmleri Festivali’nde gösterilmişti. 2009 yılında ise o filmin Hollywood versiyonu çekildi ve bitti.

Hachiko’nun sahibi profesörü canlandıran da Richard Gere…Izlediğimiz video bu filmden alınan görüntülerden oluşmuştur..